thumb|Structuurformule van polyvinylcaprolactam Polyvinylcaprolactam (PVCL) is een hydrofiel, synthetisch polymeer. Het is goed oplosbaar in koud water maar boven ca. 35°C is het niet meer wateroplosbaar.U.S. Patent 5739195A, "Process for preparing aqueous solutions of poly(N-vinyl-ε-caprolactam) and their use" van 14 april 1998 aan BASF AG Dat maakt het geschikt voor thermoresponsieve (co)polymeren.Voorbeeld: "Thermoresponsive poly(N-vinyl caprolactam)-coated Gold nanoparticles: sharp reversible response and easy tunability." Chemical Communications (2011), vol. 47, blz. 2826-2828
Het monomeer is N-vinylcaprolactam. De polymerisatie kan gebeuren in waterige oplossing of in een mengsel van water en een organisch solvent, met gebruik van een initiator die vrije radicalen vormt zoals een organische peroxide.
Toepassingen PVCL is een cosmetica-ingrediënt. Het wordt gebruikt als haarversteviger en filmvormer in haarlak, haargel, lotions en dergelijkeUS octrooiaanvraag 20040247556 A1, "Hair cosmetic preparations" van 9 december 2004 of als stabilisator van haarverfmiddelen.
BASF produceert PVCL voor haarverzorging in het Luviskol®-gamma.Luviskol®Plus by BASF
Het kan ook gebruikt worden in de coating van speciaal papier voor inkjetprinters. Als hydrofiel polymeer helpt het om de inkt te doen drogen en te hechten aan het papier. Het beeld verbleekt daarbij minder onder invloed van licht dan met polyvinylpyrrolidon.U.S. Patenet 6369180 B1, "Process for making water soluble polyvinylcaprolactam polymers" van 9 april 2002 aan ISP Investments Inc. Een analoge functie (hechtmiddel) heeft PVCL bij het bedrukken van textiel.
Copolymeren van vinylcaprolactam Vinylcaprolactam kan copolymeren vormen met andere monomeren. Een entcopolymeer van polyvinylcaprolactam, polyvinylacetaat en polyethyleenglycol wordt gebruikt als hulpstof in de farmaceutische industrie. Het verhoogt de oplosbaarheid van moeilijk oplosbare geneesmiddelen en versnelt de opname ervan. Het is commercieel verkrijgbaar onder de merknaam Soluplus® van BASF.Soluplus®
Categorie:Cosmetica-ingrediënt Categorie:Synthetisch polymeer Categorie:Lactam