Undecyleenzuur of 10-undeceenzuur is een onverzadigd onvertakt vetzuur met elf koolstofatomen.
Synthese Deze verbinding wordt geproduceerd door vacuümdestillatie van wonderolie of esters van ricinolzuur bij verhoogde temperatuur van ongeveer 400°C, zodat er pyrolyse optreedt. Het destillaat, dat undecyleenzuur en heptaldehyde bevat naast andere pyrolyseproducten, wordt daarna gefractioneerd.U.S. Patent 1889348, "Process of making heptaldehyde and undecylenic acid" van 29 november 1932 aan Resinous Prod. & Chemicals Co.
Toepassingen Undecyleenzuur heeft een activiteit als fungicide. Het wordt gebruikt in antimycotica voor de behandeling van schimmelaandoeningen zoals candidiasis en oppervlakkige schimmelinfecties, en in cosmetische huidverzorgingsproducten en antiroos-shampoos. Hierbij gebruikt men vaak het zinkzout van undecyleenzuur.U.S. Patent 3228843, "Zinc salt of olefinic acid antidandruff preparation" van 11 januari 1966 aan Shannalta Beauty Products LtdOctrooiaanvraag WO1989008442 A1, "Topical preparations" van 21 september 1989 van Seton Prod. Ltd. Het is echter grotendeels verdrongen door nieuwere en effectievere middelen.Mayo Clinic: Undecylenic acid (topical route)
Categorie:Vetzuur Categorie:Fungicide