Pseudochazara is een geslacht van vlinders uit de familie van de Nymphalidae, uit de onderfamilie van de Satyrinae. De wetenschappelijke naam van dit geslacht is voor het eerst voorgesteld door Hubert de Lesse in een publicatie uit 1951.

Vrijwel alle soorten van dit geslacht komen voor in een gebied dat zich uitstrekt van Zuidwest-Europa tot Mongolië. Eén soort komt voor in Noord-Afrika, namelijk Pseudochazara atlantis die in Marokko voorkomt. De soorten prefereren kale en rotsachtige terreinen, waar ze door hun tekening op de onderkant van de vleugels nauwelijks opvallen in hun omgeving.

Soorten