De oehoes (Bubo) zijn een geslacht van vogels uit de familie van de uilen (Strigidae). De wetenschappelijke naam van het geslacht werd in 1805 voorgesteld door André Marie Constant Duméril. (1805). Zoologie Analytique, ou méthode naturelle de classification des animaux: 34

Kenmerken Oehoes hebben lange oorpluimen en grote, felgele tot oranje ogen met forse, zwarte pupillen. Verder is het bruin en donker gevlekt verenkleed typerend, evenals de afwezigheid van een nek. De kop van de oehoe is erg breed en bevindt zich recht boven het lichaam. De oehoe dankt zijn naam aan het geluid dat hij maakt. Wanneer de oehoe zijn vleugels uitslaat vormt hij door zijn imposante voorkomen een bedreiging voor de meeste van zijn voedselconcurrenten.

Soorten In versie 13.1 van de IOC World Bird List zijn negen soorten van het geslacht Bubo verplaatst naar het geslacht Ketupa. Sindsdien bestaat het geslacht bubo uit de volgende tien soorten: IOC World Bird List (v13.1).

Bubo africanus – Afrikaanse oehoe Bubo ascalaphus – Woestijnoehoe Bubo bengalensis – Bengaalse oehoe Bubo bubo – Oehoe Bubo capensis – Kaapse oehoe Bubo cinerascens – Grijze oehoe Bubo magellanicus – Magelhaenoehoe Bubo milesi – Arabische oehoe Bubo scandiacus – Sneeuwuil Bubo virginianus – Amerikaanse oehoe