Ethylcinnamaat is de ester van kaneelzuur en ethanol. Het is een kleurloze olieachtige vloeistof met een karakteristieke geur, die omschreven wordt als zoet, fruitig, balsemachtig en een weinig kaneelachtig.The Good Scents Company. Gearchiveerd op 9 mei 2023. Rond de dubbele binding vertoont de molecule cis-trans-isomerie: er bestaat dus zowel een E- als een Z-stereo-isomeer van. Het E-isomeer is echter veruit het belangrijkste.

Synthese Ethylcinnamaat kan worden bereid door de verestering van ethanol en kaneelzuur, in aanwezigheid van zoutzuur of zwavelzuur als katalysator. Een andere mogelijkheid is de condensatie van benzaldehyde met ethylacetaat, in aanwezigheid van natrium.Organic Syntheses: Ethyl cinnamate. Gearchiveerd op 2 november 2013.

Voorkomen Ethylcinnamaat is een bestanddeel van de etherische olie van sommige planten, onder meer Kaempferia galanga (een plant uit Maleisië)K.C. Wong et al., "Compositon of the essential oil of rhizomes of kaempferia galanga L." Flavour and Fragrance Journal 7 (1992), 263-266. DOI: 10.1002/ffj.2730070506 en banana passa. Dit is gedroogde dwergbanaan (Musa cavendishii).Edouardo J.F. Miranda et al. "Odour-active compounds of banana passa identified by aroma extract dilution analysis." Flavour and Fragrance Journal 16 (2001), 281-285. DOI: 10.1002/ffj.997 Ethylcinnamaat is ook aangetroffen in wijndruivensap.Darren J. Caven-Quantrill, Alan J. Buglass. "Determination of volatile organic compounds in English vineyard grape juices by immersion stir bar sorptive extraction-gas chromatography/mass spectrometry." Flavour and Fragrance Journal 22 (2007), 206-213. DOI:10.1002/ffj.1785

Toepassingen Ethylcinnamaat wordt gebruikt als aromastof in voedingsmiddelen en als aromastof of UV-absorber in cosmetica.

Externe links MSDS van ethylcinnamaat

Categorie:Carboxylaatester Categorie:Fenylpropanoïde Categorie:Alkeen Categorie:Alfa,bèta-onverzadigde carbonylverbinding Categorie:Voedingsadditief Categorie:Aroma Categorie:Cosmetica-ingrediënt