Triclocarban (INN) of 3,4,4'-trichloorcarbanilide is een chemische stof met bacterie- en schimmeldodende werking. Ze wordt gebruikt in antibacteriële zeep, en als conserveermiddel in andere reinigingsmiddelen voor huishoudelijk gebruik en cosmetica.

Synthese Triclocarban wordt gevormd door de reactie van 3,4-dichlooraniline en 4-chloorfenylisocyanaat.US Patent 2818390, "Halogenated carbanilides" van 31 december 1957 aan Monsanto Chemical Company

Regelgeving In de Europese Unie mag triclocarban vanaf 25 oktober 2009 niet meer gebruikt worden als biocide in de productklassen 1 (biociden voor menselijke hygiëne), 2 (desinfecterende middelen voor privégebruik en voor de openbare gezondheidszorg) en 4 (ontsmettingsmiddelen voor gebruik in de sector voeding en diervoeders).

Categorie:Antimicrobieel middel Categorie:Antisepticum Categorie:Chloorbenzeenderivaat Categorie:Anilide Categorie:Ureum Categorie:Milieugevaarlijke stof