Echte boomkruipers (Certhiidae) vormen een kleine familie van zangvogels binnen de superfamilie Certhioidea. De familie telt 9 soorten.
Kenmerken Het verenkleed is bruin met lichtere onderdelen. Ze hebben een dunne, omlaaggebogen snavel. De lichaamslengte varieert van 10 tot 16,5 cm.
Leefwijze Ze danken hun naam aan hun opmerkelijke gedrag: ze kruipen langs de stammen omhoog op zoek naar voedsel, insecten. Boomkruipers nestelen in gaten en spleten in bomen, achter losse boomschors en in klimop.
Voortplanting Het nest is samengesteld uit twijgen, schors en mos en heeft de vorm van een losse hangmat. Het legsel bevat 2 tot 9 eieren, die door het vrouwtje 14 tot 15 dagen worden bebroed. Beide ouders voeren de jongen, die na 14 tot 16 dagen het nest verlaten.
Verspreiding en leefgebied Deze vogels komen voor in Noord- en Midden-Amerika, Afrika, Europa en Azië.
Soorten In Europa komen twee soorten voor:
(Gewone) boomkruiper Taigaboomkruiper
Taxonomie Het volgende geslacht is bij de familie ingedeeld: (Eds). 2024. IOC World Bird List (v 14.2). https://www.worldbirdnames.org} Certhia , 1758 (9 soorten waaronder de boomkruiper)