Heggenmussen vormen een geslacht (Prunella) en een familie (Prunellidae) van zangvogels. De familie telt 12 soorten.Gill F, D Donsker & P Rasmussen (Eds). 2025. IOC World Bird List (v15.1).Avilist: The Global Avian Checklist, v2025.

Kenmerken Het verenkleed is overwegend grijs en bruin, soms met een contrasterende oranje of zwart-witte tekening. De bovendelen zijn vaak gestreept. De lichaamslengte varieert van 14 tot 18 cm.

Leefwijze Het zijn kleine vogeltjes die op de grond of tussen lage vegetatie "schuifelend" naar insecten en spinnetjes zoeken. In de winter eten ze zaadjes. Ze hebben een rechte, lage vlucht, meestal over korte afstanden.

Verspreiding Het is de enige vogelfamilie die endemisch is in het Palearctisch gebied.

Voortplanting Enkele soorten vertonen naast normale paarvorming polygenie, waarbij één mannetje met 2 of 3 vrouwtjes paart, maar ook polyandrie komt voor, waarbij een vrouwtje paart met 2 of 3 mannetjes. Het legsel bestaat uit 3 tot 6 blauwachtige eieren, die 2 weken lang worden bebroed. Na 2 weken verlaten de jongen het nest.

Soorten In Europa komen twee soorten voor: Heggenmus Alpenheggenmus

Taxonomie De heggenmussen behoren tot de superfamilie Passeroidea. Dit is een grote groep, onderling zeer verschillende families, waartoe veel zaadetende vogelsoorten behoren zoals de mussen, maar ook insecteneters zoals de piepers en kwikstaarten. Heggenmussen zijn daarom geen nauwe verwanten van de huismus en zeker niet van de grasmus die tot de superfamilie Sylvioidea hoort.

Soortenlijst Geslacht Prunella Prunella collaris – Alpenheggenmus Prunella himalayana – Himalayaheggenmus Prunella rubeculoides – Roodborstheggenmus Prunella strophiata – Gestreepte heggenmus Prunella montanella – Bergheggenmus Prunella fulvescens – Bruine heggenmus Prunella ocularis – Steenheggenmus Prunella atrogularis – Zwartkeelheggenmus Prunella koslowi – Kozlows heggenmus Prunella modularis – Heggenmus Prunella rubida – Japanse heggenmus Prunella immaculata – Bruinrugheggenmus