Australische kruipers (Climacteridae) zijn een familie uit de orde van de zangvogels en de onderorde oscines.
Kenmerken Het zijn meestal vrij kleine, bruine vogeltjes met tekening op hun buik. De lichaamslengte varieert van 10 tot 17,5 cm.
Leefwijze Hun voedsel bestaat voornamelijk uit mieren.
Voortplanting Hun nesten zijn meestal gebouwd in boomholten. Het legsel bestaat uit 2 tot 3 eieren, die 16 tot 23 dagen worden bebroed.
Verspreiding en leefgebied Het zijn allemaal endemische zangvogelsoorten uit Australië en Nieuw-Guinea.
Taxonomie Australische kruipers lijken een beetje op de in Europa voorkomende boomkruipers, maar daaraan zijn ze niet nauw verwant. Sinds er taxonomisch moleculair genetisch onderzoek plaatsvindt, weet men dat deze familie een geheel aparte clade vormt binnen de oscines. Hun naaste verwanten zijn clades als de liervogels en de honingeters die ook exclusief voorkomen in Australië en Nieuw-Guinea.
De familie telt twee geslachten en zeven soorten. (Eds). 2025. IOC World Bird List (v 15.1). https://www.worldbirdnames.org
Geslacht Climacteris (Australië) Climacteris affinis – Witbrauwkruiper Climacteris erythrops – Roodbrauwkruiper Climacteris melanurus – Zwartstaartkruiper Climacteris picumnus – Grijze kruiper Climacteris rufus – Rosse kruiper Geslacht Cormobates Cormobates leucophaea – Witkeelkruiper (Australië) Cormobates placens – Papoeakruiper (Nieuw-Guinea)