De swartsturtastrild (Glaucestrilda perreini, synonym Estrilda perreini) is in lyts fûgeltsje út de famylje fan 'e prachtfinken (Estrildidae). De soarte komt foar yn tropyske dielen fan sintraal en súdlik Afrika. Sûnt in pear jier wurdt de fûgel yndield yn it skaai Glaucestrilda.

Ferskining De swartsturtastrild wurdt likernôch 10 oant 11 sintimeter lang. It fearrekleed is oer it algemien griis, wêrby't de boppekant wat donkerder en de ûnderkant wat ljochter is. Lykas de namme seit, is de sturt swart. Ek de snaffel en de poatsjes binne swart. In opfallend skaaimerk is de helderreade stút en de reade flanken. Ek rint der in smelle, swarte streek fan 'e snaffel troch it each (de saneamde team). Mantsjes en wyfkes ha in soad fan inoar, al kinne wyfkes bytiden wat doffer fan kleur wêze op 'e flanken.

Fersprieding en systematyk De fûgel libbet yn 'e boskrânen, op iepen plakken yn it wâld en yn tichte strewellen by rivieren. It ferspriedingsgebiet rint fan it suden fan Gabon en de Republyk Kongo oant it noarden fan Angoala en yn it easten oant yn Tanzania, Malawy en it noarden fan Súd-Afrika. Undersoarten Der wurde trije ûndersoarten erkend: G. p. perreini: fan súdlik Gabon oant noardlik Angoala en súdlik Demokratyske Republyk Kongo. G. p. poliogastra: fan súdlik Malawy oant eastlik Súd-Afrika. G. p. incana: súdeastlik Demokratyske Republyk Kongo, noardeastlik Angoala en noardlik Sambia.

Ekology De swartsturtastrild is minder sosjaal as in soad oare astrilden en wurdt meastentiids yn pearkes of hiele lytse groepkes sjoen. Se sykje harren iten foaral yn tichte begroeiïng en mar selden op 'e iepen grûn. It dieet bestiet út sied fan gers en krûden, oanfolle mei lytse ynsekten.

It nêst is in bolfoarmich bousel fan gers mei in yngong oan 'e sydkant, faak heger yn strûken boud as by oare astrilden. It wyfke leit 3 oant 5 wite aaikes. Status De soarte stiet as 'net bedrige' (Least Concern) op 'e IUCN Reade List. De fûgel hat in grut ferspriedingsgebiet en hoewol't er net oeral like algemien is, wurdt de populaasje as stabyl beskôge.

Kategory:Fûgelsoarte Kategory:Griisblauwe astrild Kategory:Lânseigen fauna yn Malawy Kategory:Lânseigen fauna yn Simbabwe Kategory:Lânseigen fauna yn Mozambyk Kategory:Lânseigen fauna yn Súd-Afrika Kategory:Lânseigen fauna yn Swazylân Kategory:Lânseigen fauna yn Angoala Kategory:Lânseigen fauna yn Kongo (Republyk) Kategory:Lânseigen fauna yn Kongo (Demokratyske Republyk) Kategory:Lânseigen fauna yn Gabon Kategory:Lânseigen fauna yn Tanzania Kategory:Lânseigen fauna yn Sambia Kategory:Lânseigen fauna yn Simbabwe