Aegithalidae (staartmezen) is een kleine familie uit de orde van de zangvogels en de superfamilie Sylvioidea.

Kenmerken De vogels hebben over het algemeen een zeer lange staart vergeleken met hun lichaamsgrootte. Als ze niet zo'n lange staart zouden hebben, zouden ze tot de kleinste vogels ter wereld behoren. Ze hebben een kegelvormige snavel. De lichaamslengte varieert van 11 tot 15 cm.

Leefwijze Deze vogels leven in kleine groepen, broeden cöoperatief en verdedigen een gezamenlijk territorium. Ze roesten meestal samen, dicht op een tak opeengepakt.

Voortplanting Het bolvormige nest is met veertjes bekleed. Met de bouw hiervan zijn de vogels 20 dagen bezig. Het legsel bestaat uit 4 tot 12 eieren.

Verspreiding en leefgebied De meeste soorten staartmezen komen voor in Azië. Alleen de (gewone) staartmees (Aegithalos caudatus) komt ook voor in Europa en de struikmees (Psaltriparus minimus) leeft in Noord- en Midden-Amerika.

Taxonomie Staartmezen behoren niet tot de familie van echte mezen (Paridae). Volgens meer recente inzichtenTolweb Tree of life Sylvioidea, 2006. Phylogeny and classification of the avian superfamily Sylvioidea. Mol. Phylogenet. Evol. 38(2): 381–397. full text behoren ze tot de superfamilie (of clade) Sylvioidea en vormt de familie Cettiidae (kleine zangers waaronder de Cetti's zanger) de naastbij gelegen groep. De familie telt 12 soorten. Gill, F., Donsker, D. & Rasmussen, P., 2025. IOC World Bird Names (version 15.1).

Overzicht van de geslachten Geslacht Aegithalos (9 soorten staartmezen, waaronder de gewone staartmees) Geslacht Leptopoecile (2 soorten haantjes Geslacht Psaltriparus (1 soort: struikmees)